2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

BUDAPEŞTE’DEKİ ZİNCİR KÖPRÜSÜ’NÜN İLGİNÇ HİKAYESİ

BUDAPEŞTE’DEKİ ZİNCİR KÖPRÜSÜ’NÜN <BR>İLGİNÇ HİKAYESİ
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de yer alan köprüler şehrin güzelliğini kat ve kat artırıyor. Şüphesiz bu köprüler arasında en çok dikkat çekeni ve ilgi göreni ise Zincir Köprüsü (Chain Bridge). Özellikle hava karardığında bambaşka bir hal alan köprünün ilginç de bir hikayesi bulunuyor.
Zincir ya da kimilerine göre Aslanlı olarak adlandırılan Chain Bridge, şehrin sembollerinden biri. Budapeşte gezilecek yerler listesinin başında yer alan bu köprü, şehrin iki yakası Buda ve Peşte’yi birbirine bağlıyor. Tuna Nehri üzerinde bulunan Zincir Köprüsü, 1849 yılında ünlü İngiliz mühendis William Tierney Clark tarafından yapılmış. Bu eser, Clark’ın yaptığı en iyi iş olarak gösterilir. Öyle ki, yapıldığı dönemin ilk asma köprü olma özelliğini taşıyan Zincir Köprüsü için Clark iddialı bir söylemde bulunmuş. Köprünün kusursuz olduğunu söyleyen ünlü mühendis, köprüde herhangi bir hatanın bulunması halinde kendini bu köprüden Tuna Nehri’ne atacağını söylemiş.

KÜÇÜK BİR KIZ ÇOCUĞU KÖPRÜDEKİ HATAYI FARKETMİŞ

Açılış günü geldiğinde ise kalabalık bir grup Zincir Köprüsü üzerinde gezmeye çıkmış. Herkes, Clark’ın yaptığı bu köprüye adeta hayran kalmış. Ancak gezi esnasında bir küçük kız çocuğu yüksek sesle ağlamaya başlamış. Çocuğa neden ağladığını soran kalabalık ise çocuktan ilginç bir cevap almış. Çocuk köprüde yer alan aslan figürlerinin dillerinin olmadığını söylemiş. Bunun üzerine kalabalık grup Heykeltıraş Janos Marschalko’nun eseri olan aslanlara dikkat kesilmiş ve çocuğun dediği gibi aslanların dillerinin olmadıklarını görmüş. Bu durumu farkeden Clark ise büyük bir üzüntü yaşamış.
Tabii ki kalabalık iddialı bir söz veren Clark’ın ne yapacağını merakla beklerken, ünlü mühendis köprüden kendini Tuna Nehri’nin serin sularına bırakmış. Köprünün yüksekliği öyle çok uzun olmadığı için sıcak havada bir serinleyip sudan çıkmış. Bu hikaye de böylelikle tarihe geçmiş.
375 metre uzunluk, 16 metre genişlikte olan Zincir Köprüsü, şehrin iki yakasından da harika bir görüntü sunuyor. Macar Hanedanı’nın armalarıyla süslü olan köprüde yer alan taş aslanlar her iki yakada yapıyı korumak için nöbet tutuyor. Budapeşte’yi ziyaret ettiğinizde özellikle akşam saatlerinde bu köprüyü mutlaka görmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder